Ne Zaman Psikoloğa Başvurmalıyım?
İnsanlar hayatta karşılarına çıkan kimi zorluklarla tek başlarına mücadele edebilir ve üstesinden gelebilirler. Ancak bazı zamanlarda, yaşadıkları olaylar ya da karşılaştıkları durumlar karşısında, yoğun olumsuz duygular (kaygı, öfke, umutsuzluk) hissedebilirler ve bu duygular tarafından yönetilmeye başlarlar. Bu kimi zaman psikolojik bir hastalık nedeniyle (depresyon, sosyal fobi gibi) bazen de yaşadıkları olayın yoğun olumsuz doğasından (boşanma, afetler.. gibi) kaynaklanır. Her halükarda, bu tarz olumsuz duygular hissederken zihninizi boşaltıp olaylara ve kendinize mantık çerçevesinde bakmayı beceremediğiniz anlar olur. Kaygınızın, umutsuzluğunuzun, öfkenizin peşine takılıp gittiğinizi hissedesiniz ve bu konuda elinizden hiçbir şey gelmediğini görürsünüz.
Halk arasındaki yaygın kanının aksine, psikoloğa başvuran kişilerin çoğu, akıl sağlığı yerinde olan kişilerdir. Sadece hissetmekte oldukları duygular nedeniyle günlük hayatlarına, işlerine, ailelerine odaklanmakta zorluk çeken ve bundan kurtulmak isterler. Aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsanız, izmir psikoloğ Başak dalda kileci başvurmanızda fayda var:
- İki haftadan fazladır, nedenini bilmeksizin kendinizi umutsuz, çökkün, isteksiz hissediyor ve sık sık durduramadığınız gözyaşlarınız oluyorsa
- Sebebini bilmeksizin belli hayvanlardan ya da belli durumlardan (uçağa binmek, asansöre binmek, insan içine çıkmak gibi) aşırı kaygı duyuyor ve ne pahasına olursa olsun bunlardan kaçınmaya çabalıyorsanız
- Kendinizi değersiz, yetersiz, amaçsız, faydasız buluyor ve hayata katılmak için adım atmıyorsanız
- Sık sık kendinize hakim olamayacak kadar öfkeleniyorsanız
- Etrafınızdakiler sizi “Gergin, hiç gevşeyemeyen biri” olarak tanımlıyorsa
- Tüm olayları, insanları kontrol etmeye, onlar için en iyisini sizin bildiğinize ikna etmeye çalışıyorsanız ve bu konuda ısrarcı ve baskıcı oluyor ve sizin istediğiniz şekilde yürümeyen durumlarda kaygı, öfke ve büyük gerginlik hissediyorsanız.