Sınav kaygısı, herhangi bir sınava girerken (ya da sınav hakkında konuşulurken) huzursuzluk, terleme, mide bulantısı, iç sıkıntısı, uyuşma gibi belirtilerle kendini gösterir. Sınav yaklaştıkça bu belirtiler artar. Sınav sırasında odaklanamama, bildiğini unutma, mide bulantısı, baş dönmesi, uyuşma, ağlama, terleme gibi belirtilerler oluşur ve bunlar performansın düşmesine sebep olur.

Sınav kaygısı, yüksek beklentilerden, başkalarıyla kıyaslanmaktan, olumsuz düşüncelere kapılmaktan ve güvensizlikten kaynaklanabilir. Ailelerin ve öğretmenlerin sınavla ilgili baskıcı ve olumsuz tutumları da etkendir.

Sınav kaygısı psikoterapide ele alınırken, özgüven artırmak ve kişinin kendisiyle ilgli beklentilerini gerçekçi bir seviyeye getirmek önemlidir. Özellikle de kişinin sınavla ilgili gerçek dışı ve korkutucu fikirleri (Ör: Hiç boş bırakmamam gerekli!  Ör: Hayatım buna bağlı!) üzerinde durularak kaygıyı azaltmaya yönelinir. Odaklanmayı artıracak ve olumsuz düşünceleri zayıflatmaya yönelik yöntemler üzerinde çalışılır.

Tüm Hakları Saklıdır ® 2018