Psikoterapiden Sağlanan Faydalar
Psikoterapiye başladığınızda karşılıklı güvenin oluşması, kendinizi rahatlıkla açabilmeniz ve sorunlarınızın çözüme kavuşması zaman isteyen bir süreçtir. Bu nedenle gerekli olduğu kadar süre boyunca düzenli şekilde psikoterapiye devam etmeniz gereklidir. Psikoterapi süreci boyunca, zaman zaman şu sorulara vereceğiniz cevaplar, size psikoterapi sürecinden nasıl fayda gördüğünüz konusunda bilgi verecektir:
Psikoloğuma kendimi rahatça ifade edebiliyor muyum?
Psikolog görüşmesinin ilk gerekliliği güven duymaktır. Psikoloğunuza güvenirseniz tüm duygu ve düşüncelerinizi terapi odasında rahatça anlatabilirsiniz.
Psikoloğumun beni dinlediğini hissediyor muyum?
Sadece sizin kendinizi rahat anlatmanız yeterli değildir. Psikoloğunuzun da sizi aynı ölçüde dikkatle ve empati kurarak (yani içinde bulunduğunuz durumu anlamaya çalışarak) dinlemesi önemlidir.
Psikoloğumun beni eleştiriyor mu?
Psikoloğunuzun sizi dikkatle dinlemesi çok önemli fakat tek başına yeterli değildir. Dinlediği konulara getirdiği yorumlar da önemlidir. Duygu ve düşüncelerinizi öncelikle anlamak psikoloğun görevidir. Anladıktan sonra, sizi olumsuz yönde etkileyen bakış açınızı, düşüncelerinzi ve duygularınızı eleştirmeden, daha sağlıklı alternatifler bulmanız için size yardımcı olması gereklidir.
Psikolog ile görüşmeden çıktığımda, aklımda kendime dair düşünmem gereken şeyler oluyor mu?
Psikoterapi, bir sohbet ortamından fazlasıdır. Psikolog ile yaptığınız konuşmalar, size kendinizle ilgili normalde fark etmediğiniz ya da fark edip de değiştiremediğiniz yanlarınızla ilgili düşünme ortamı sağlar. Psikoterapi, kendinizi ve dünyayı algılayış şeklinizi ve bunlara bağlı oluşan olumsuz duygularınızı gözden geçirme ve onları işlevsel olanlarla değiştirme yolları bulmanızı sağlar. Dolayısıyla her seanstan çıktığınızda üzerinde düşünecek ve gözlemleyecek konular birikir. Yani psikoterapi, hem seanslar sırasında hem de seans aralarında devam eden bir değerlendirme, anlama, dönüştürme sürecidir.
Psikoloğa ilk başvurduğum zamandan bu yana problemlerim de hafifleme/ azalma/ rahatlama hissediyor muyum?
Süreç ilerledikçe, duygu ve düşüncelerinizdeki değişimleri gözlemleyebilirsiniz. Bu değişiklikler yavaş yavaş psikolojik problemlerinizin hafiflemesinde ve çözülmesinde rol oynamaya başlar.
Psikoterapiye başladığımdan beri kendi hayatıma dair daha fazla sorumluluk almaya başladım mı?
Seanslarda, psikolog sizin yerinize çözümler üretmez. Sizin, kendinize uyacak çözümler ve bakış açıları bulmanız için destek olur. Böylece, siz psikoterapi seansı sırasında sorumluluk aldıkça, bu davranış hayatınızın diğer alanlarına da yansımaya başlar. Hayatınızda yolunda gitmeyen, sizi aşağı çeken bazı durum ve konular karşısında size düşen sorumluluğu almaya ve onları sizin için kolaylaştırıcı hale getirmeye başlarsınız. Doğru yerde uygun sorumluluklar almayı öğrenmek, psikoterapiden sağlayacağınız kazançlardan biridir.
Psikoterapiye başladığımdan beri duygularımı daha iyi tanımaya başladım mı?
Psikolojik kökenli problemler söz konusu olduğunda kişinin fark etmesi gereken en önemli şeylerden biri kendi duygularıdır. Olumsuz duygularının ne zaman, hangi şartlarda ne şiddette ortaya çıktığını incelemek, onları anlamaya çalışmak, çözüme giden yolda ilk adımlardandır. Psikoterapi seanslarında, duyguları tanımak, anlamak ve onlarla baş etmek üzerine çalışılır.
Uzman Psikolog Başak Dalda Kileci